Trycka böcker: Digitaltryck eller Offsettryck?

När man ska trycka böcker är en av de viktigaste sakerna som man måste bestämma sig för huruvida man ska trycka med hjälp av digitaltryck eller offsettryck. Båda metoderna har sina för- och nackdelar, och just tryckmetoden är en av de viktigaste metoderna som påverkar priset, så därför är det viktigt att välja rätt.

Offsettryck har onekligen en rad fördelar, bland annat när det kommer till tryckkvalitet. Även om det moderna digitaltrycket har gjort stora framsteg når inte det riktigt ända fram när det kommer till bokproduktion. Har du en bra firma som trycker och som kan sina saker kommer gemene man förmodligen inte se någon skillnad på en bok som är tryckt med digitaltryck kontra offset, men som sagt så kan kvaliteten på digitaltryck ibland vara lite lägre.

Den största fördelen med offsettryck är dock priset. Va!? kanske ni frågar er, eftersom ni förmodligen fått höra att digitaltryck är billigt och offsettryck dyrt. Njae, det är en sanning med modifikation. Offsettryck är överlägset billigare om man trycker större upplagor, där digitaltrycket kommer till sin rätt är vid mindre upplagor, alternativt om man har en bok som man vet kommer sälja kanske 100 exemplar per år men inte har råd, lust eller ork att hålla lager – då kan man använda sig av digitaltryck (print on demand) istället för att trycka upp en större upplaga direkt.

Var gränsen går är omöjligt att säga och beror på en rad olika faktorer. Trycker du färre än 300 exemplar kommer nästan alltid digitaltryck vara det mest lönsamma alternativet, trycker du 500 exemplar kan det hända att offsettrycket blir billigare, trycker du 1000 eller fler böcker kommer offsettrycket garanterat att vara billigare.

Det är alltså viktigt att jämföra dina behov och upplagan, samt att ta in offerter från flera olika företag. Vi har haft bra erfarenheter av Vulkan, som erbjuder både offsettryck och digitaltryck. Detta gör att du enkelt kan jämföra tryckkostnader samt få hjälp av deras medarbetare, som är väl införstådda med olika trycktekniker och metoder, men du är varmt välkommen att tipsa om andra företag här i kommentarsfältet.

Som sagt, jämför priser men kom ihåg följande rumregel: liten upplaga = använd digitaltryck, stor upplaga = använd offsettryck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>